Type   |   Private Commission

Programme   |   House

Client   |   Maari- Misan

Total Area   |   600 m2

Status   |   Construction Documents.

Date   |   2010 -ongoing

The Maari-Misan Residence is situated in Mansouria in close proximity to the archaeological site on the Giza plateau at the outskirts of Cairo. The design of the house forms a courtyard that integrates an opulent garden that it is situated within, whilst providing a roof top that would offer spectacular views towards the Great Pyramids of Giza. A spiralling gallery circulation wraps around the courtyard to connect the garden to the roof top through a dynamic, interior and exterior itinerary. Simultaneously the courtyard plays a vital role in the passive cooling strategy, which integrates the natural circulation of wind under and through the building whilst providing a form where the first floor performs as a shading device for the rest of the building.

Design Team   |   LASSA: Designed by Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd with Kasper Ax, Keehyun Ahn, Luc Izri, Perrine Planche, Gustav Toftgard, Nikolaos Klimentidis.

Engineer   |   NEY and Partners.

MEP   |   JZH and Partners - R. Marion.

Share: Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest